
בוגרי מחזור שני בטקס סיום החממה ינואר 2019
על המיזם
מיזם ‘משפחה לומדת’ נועד לצמצם ולמנוע הזנחה בקרב ילדים המצויים בסיכון גבוה וידוע מראש להזנחה.
המיזם מציע למשפחות חרדיות בהן אחד ההורים מתמודד עם מחלת נפש, למידה משפחתית והתנסות בתקשורת חיובית, לטובת חיזוק מערכות היחסים בתוך המשפחה והגברת תחושת חוללות הורית ממוקדת צמצום הזנחה לסוגיה.
בכדי ליצור גשר בין ערכי מוגנות וצמצום הזנחה לבין הערכים של משפחות חרדיות הלמידה תעשה באמצעות תכנים תורניים ועל ידי מנחים מתוך הקהילה החרדית אליה משתייכת המשפחה.
למה זה חשוב
במשפחות בהן אחד ההורים מתמודד נפש, הסיכון להזנחת הילדים הינו גבוה מאוד*. למרות הסיכון הידוע מראש, אין כיום שירותים למניעת הזנחת ילדים המיועדים למשפחות הללו **. במגזר החרדי מספר הילדים בסיכון החיים עם הורים מתמודדי נפש הינו גבוה במיוחד מפני שבחברה החרדית מס’ גדול יותר שלמתמודדי נפש מתחתנים והופכים להורים ואף יולדים מס’ רב של ילדים. הסטיגמה החרדית בנושא מחלות הנפש גורמת להסתרה והכחשה של המחלה *** ומגבירה את חוסר האמון של ההורים ברשויות, ובכך מצמצמת את הסיכוי שהורים יבקשו עזרה עבורם ועבור ילדיהם.
מיזם ‘משפחה לומדת’ נועד לייצר מסגרת למידה משפחתית אשר במסגרתה החוויה המשפחתית תשמש כמרחב חיובי ומחזק ללמידת תקשורת בונה ומעצימה עבור ההורים וילדי המשפחה, תסייע בשיפור התפקוד ההורי ובצמצום הזנחת הילדים.
על המיזם
משחק קופסא מהנה מאתגר וקליל המיועד לילדים ולהורים למשחק משותף סביב נושא המוגנות המינית של הילדים. מטרות המשחק הינן לפתוח שיח בנושא בין הילד לבין המבוגר שעמו הוא משחק ולאפשר לילד ללמוד ולתרגל את כללי המוגנות. במשחק יופיעו מצבים רבים מתוך שגרת היומיום של הילד, דרכם הילד יוכל לרכוש כושר הבחנה בין כאלה שהינם בטיחותיים לבין כאלה שאינם, לתרגל דרכי התמודדות, לפתח אסרטיביות, לתרגל סירוב והתנגדות, ערנות סביבתית, חיבור לרגשות ולגוף. דגש גדול יושם במשחק סביב נושא הסוד וההתמודדות עם סודות.
למה זה חשוב
נושא המוגנות המינית של ילדים מעורר אצל רבים מההורים תחושות שליליות כמבוכה, חרדה, בושה ובורות. מחקרים מראים כי ילדים מוגנים יותר באופן משמעותי כאשר קיים בחייהם מבוגר אחראי המהווה כתובת לשאלות, התייעצות ושיתוף בנושאים עדינים כמיניות ומוגנות מינית. בנוסף, ילדים נפגעים פחות כאשר הם מכירים ומתרגלים את כללי המוגנות, הן מפני שהם משדרים מסוגלות לסביבה והן מכיוון שהם יודעים כיצד לפעול בזמן אמת. המשחק, בדרך נעימה קלילה ומהנה, מקנה לילד את האפשרות ללמוד ולתרגל את כללי המוגנות, נותן כלים למבוגר כיצד להעביר את כללי המוגנות המינית בצורה פתוחה ומדויקת, פותח שיח בין הילד לבין המבוגר שאתו הוא משחק בנושאים הללו ויוצר עבור הילד את הכתובת אליה הוא יכול לפנות אם חלילה נפגע.
צוות ביחד
על המיזם
המיזם מציע הזדמנות לשיפור קשר אם ילד במשפחות חד הוריות עניות וצמצום מצבי סיכון לילדים.
כל משפחה תלווה ע”י מתנדבת מנוסה שנוכחת בבית, לוקחת חלק בשגרת החיים, תומכת ומשמשת מודל להזדהות. האם והילדים יתנסו בתקשורת חיובית, חיזוק מערכות היחסים בתוך המשפחה והגברת תחושות מסוגלות אישית
למה זה חשוב
שעת בין הערביים במשפחות עם ילדים קטנים היא לעתים קרובות צומת אשר מזמנת קונפליקטים: העייפות עולה והמשאבים מדלדלים, הילדים זקוקים לסדר יום ולשינה איכותית, והאמא נדרשת להשלים מטלות וזקוקה גם לזמן לעצמה.
לצד החשש שהשחיקה תגרום לחיכוכים בין בני המשפחה, נמצא גם הפוטנציאל לאינטראקציה חיובית ומקרבת: התכנסות משותפת והתנתקות מרעשי היומיום. בכדי לאפשר הפיכת זמנים אלו מנקודות משבר לרגעי הזדמנות נדרש תיווך שכולל הכוונה ותמיכה באמהות אשר חיות במציאות השרדותית.
על המיזם
מטרתו של מיזם ” עֶינֵיי המידבר” היא לתת מענה לצרכי הקהילה דרך הנגשת שירותים למקום המגורים. המיזם מציע מענה נגיש ארוך טווח. בתקופה הקריטית שלאחר הלידה, אלף הימים הראשונים, המסייע לאם בקבלת טיפול ראשוני ומידע בריאותי, פסיכוסוצאלי המעודד התפתחות הילד ומניעת מצבי סיכון.
“קפה נשים” שיוקם בבית הספר יהווה מקום למידה פתוח לצד משחקיה ויערכו בו מפגשים בלתי פורמאלים של האימהות בקהילה עם עובדת סוציאלית ואחות בריאות הציבור. יצירת האמון בקרב האוכלוסייה מודרת במצב סוציו אקונומי נמוך תהווה גשר לעבודה קהילתית ולמתן מענה לאימהות דרך הנגשת ידע בנוגע לבריאות ורווחה בגיל הרך ובכך נייצר מניעה ראשונית של מצבי סיכון והזנחה של ילדים בקהילות הללו.
למה זה חשוב
אנו יודעים כי 30% מהאוכלוסייה הבדואית גרה בכפרים הלא מוכרים, ו-54% מתושבי הכפרים הלא מוכרים הם ילדים. בנוסף ידוע כי 80% מהילדים בכפרים הלא מוכרים נמצאים מתחת לקו העוני*. פיזור המשפחות ומרחקם משירותי רווחה ובריאות יוצרים מצב של אוכלוסייה מנותקת ובלתי נראית, שאינה ממצה את זכויותיה וללא אמון במערכת מחוץ למשפחה. מרביתם של הילדים בגיל הרך אינם במסגרות, הם גדלים במשפחות מורחבות במצבי עוני וסביבתם אינה מספקת גירויים ואתגרים המתאימים להתפתחות הילד ומקשה על הילדים למצות את הפוטנציאל הגלום בהם, ובכך מהווה סיכון להתפתחותם. שיעור תמותת התינוקות בחברה הבדואית בנגב גדול פי שלושה מהחברה היהודית בישראל**
החשיבות של עֶינֵיי המידבר היא בכניסה לתוך אותם כפרים לא מוכרים, תוך התמקדות בבית הספר המקומי בכפר עבדת כמרכז קהילתי, ויצירת אמון בקרב משפחות הילדים בעיקר עם האימהות. עֶינֵיי המידבר מאפשר שימוש במשאבי הקהילה להשקעה באימהות בגידול הילדים ובכך מעודד מודעות והתפתחות תקינה ומפתחת של הילד, מניעת בעיות בריאותיות בגיל הרך ומצבי סיכון.
תמר שדה
עובדת סוציאלית רפואית בקופת חולים כללית משרד הבריאות, ביפו ודרום תל אביב
052-3401718
על המיזם
מטרתו של מיזם “מגדלור״ היא לגשר בין הצרכים האישיים של משפחות צעירות למידע רלוונטי ושירותים (פורמאליים ולא פורמאליים) הקיימים בסביבתם, בכדי לסייע להורים לטפל בילדיהם בצורה המיטבית ולהתחבר למעגלי תמיכה מתוך הקהילה, ובכך לצמצם מקרים של סיכון והזנחת ילדים.
מיזם מגדלור מבוסס על שני חלקים. החלק הראשון יכלול שאלון מקוון לאבחון צרכים המתמקד בתחומים בריאות והתפתחות התינוק, ותמיכה רגשית לאם. החלק השני יכלול מענה מותאם אישית המפרט את מגוון השירותים המתאימים לכל הורה.
למה זה חשוב
הצטרפותו של תינוק חדש למשפחה מציפה צרכים רבים בקרב הורים צעירים וקשה מאוד להתכונן בצורה מלאה לאתגרים והקשיים המלווים את התהליך. במקרים בהם האם מרגישה מותשת, מוצפת ובודדה עולה הסיכוי לטיפול לא נאות, ואף להזנחה ו/או התעללות בילוד.
למרות שקיימים שירותים היכולים לסייע לאם בתקופה זו, אמהות רבות אינן מודעות לקיומם ולפיכך אינן יודעות לחפשם. יתרה מכך, השירותים הקיימים לא תמיד ממופים ומפורסמים בצורה נגישה. ולבסוף, המידע הרב הקיים באינטרנט בתחום טיפול בילדים עלול להיות מבלבל ולא תמיד ניתן לסמוך עליו כמקור אמין.
המיזם לוקח השראה מתכנית [1] family connects הפועלת במחוז דורהאם בצפון קרוליינה וכוללת ביקורי אחיות ליולדת שמטרתם לצמצם מקרי התעללות והזנחת ילדים. האחות מבצעת הערכת צרכים לאם ומפנה אותה לשירותים הרלוונטיים הקיימים בסביבתה. מחקר שהעריך את השפעת התכנית מצא כי אימהות שהשתתפו בתכנית דיווחו על ניצול טוב יותר של מקורות איכותיים לטיפול בילד, התנהגויות הוריות איכותיות יותר, סביבה ביתית בטוחה יותר, בריאות נפשית גבוהה יותר של האם וצמצום מקרי חירום רפואיים של תינוקות.
מיזם מגדלור יסב את ביקורי האחיות לפלטפורמה מקוונת, שיכולה להיות זמינה בכל בית בישראל, ובעזרתה תבצע האם הערכת צרכים עצמאית דרך שאלון המבוסס על השאלון בו משתמשות האחיות בתכנית האמריקאית במהלך ביקורי הבית. נוסף לכך, מיזם מגדלור ייצור סביבה חדשנית בה מרוכזים כל השירותים הקיימים עבור הורים, וכן מידע מקצועי ומתוקף, המונגש להורים לפי צרכיהם האישיים, בצורה מקוונת ומדויקת.
[1] http://www.familyconnects.org/evidencebase
דנה ורצברגר
דוקטורנטית במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית
דוד רובין – מתכנת
דורון פרופיס – פסיכולוג ארוני
רות ורצברגר רובין – אחות טיפול נמרץ
פרטי קשר : 054-5480358