מחזור ראשון – מיזמים חברתיים

בוגרי מחזור ראשון בטקס סיום החממה ינואר 2018

חבלי קשר

זיהוי מוקדם וטיפול בתוך הבית באימהות הסובלות מדיכאון אחר לידה

על המיזם

מיזם ‘חבלי קשר’ מציע מענה מהיר ונטול בירוקרטיה לנשים הסובלות מדיכאון אחרי לידה, באמצעות התערבות קצרת מועד בתקופה הקריטית שלאחר הלידה, המסייעת לאם בקבלת טיפול ראשוני שיוכל למנוע מקרי פגיעה בילדים. המיזם מנגיש לאימהות שירותי תרפיה וטיפול עד הבית ובכך מציע להן מקום בטוח וצוות מקצועי המלווה אותן במסע חזרה לבריאות נפשית ורגשית.

למה זה חשוב

10-20% מהנשים סובלות מבעיות בבריאות הנפש במהלך ההיריון או השנה הראשונה לאחר הלידה*. המנבא החשוב ביותר להחלמה מדיכאון לאחר לידה הוא אבחון מוקדם וטיפול יעיל, אך למרות השכיחות הגבוהה של התופעה, רוב הנשים הסובלות ממנה אינן מאובחנות או מטופלות כראוי. המודעות החברתית הנמוכה לתסמינים של דיכאון אחר לידה, הפחד מסטיגמה הנקשרת למחלות בבריאות הנפש וההליך הארוך והבירוקרטי לקבלת טיפול מקצועי מטעם מערכת הבריאות, מייצרים מצב בו נשים רבות חוששות ונמנעות מלבקש עזרה בתקופה קריטית שבה קיים חשש לפגיעה בילדיהן כתוצאה ממצבן הנפשי.

בטי הרמן

עובדת סוציאלית (MSW) טיפולית, בעלת ניסיון של 15 שנה בעבודה עם נוער בסיכון הסובל מבעיות בבריאות הנפש וכיום מתמקדת בתמיכה רגשית באימהות לאחר לידה

bettyshoreherman@gmail.com
052-6039181

סופי

תכנית מוגנות למניעת מצבי סיכון

של ילדים ובני נוער ברשת

על המיזם

מיזם ‘סופי’ מבצע הערכה משפחתית אונליין במטרה לאתר מדדי סיכון הקשורים להתנהלות המשפחתית ברשת. לאחר הערכת מדדי הסיכון, כל משפחה מקבלת תכנית אישית למניעת התנהגות סיכונית וחיזוק דרכי התקשורת בין בני המשפחה כדי למנוע מצבי פגיעה של ילדים ובני נוער ברשת. בנוסף לתכנית המניעה המשפחתית, סופי מסייעת גם בקבלת יעוץ ראשוני והפניה לגורמי טיפול בזמן מצוקה או משבר. 

למה זה חשוב

השינויים הטכנולוגיים של העשור האחרון חשפו את רוב הילדים ובני הנוער בעולם המערבי למצבי סיכון שונים במרחב הווירטואלי, כאשר רב ההורים מתקשים לספק להם את ההגנה המתאימה להתנהלות בטוחה ומוגנת מפני פגיעה ברשת.

הנתונים הינם קשים*: 30% מבני הנוער דיווחו כי יצרו קשר עם אנשים זרים ברשת ו-15% מהילדים דיווחו כי נפגשו עם הזרים אותם הכירו ברשת. כ- 60% מבני הנוער שדיווחו שנפגעו מפגיעה ברשת נפגעו יותר מפעם אחת. 16% מכלל התיקים שנפתחו בשנת 2015 בגין עבירות מין כלפי קטינים היו בגין הטרדה מינית ברשת.

שרון קייזר

פסיכולוגית חינוכית ומייסדת ‘מרכז הורשת’

נתן קייזר
סמנ”כל תפעול ומנהל פיתוח

מיכל קייזר-פרידמן
מהנדסת מחשבים, BSc


 sharoncayzer@gmail.com
0522875878

תקווה

טיפול בפוסט-טראומה של הורים לצמצום
התעללות בילדים והוצאה מהבית בגיל הרך

על המיזם

מיזם ‘תקוה’ פועל לצמצום הצורך בהוצאה של ילדים בגיל הרך מהבית והעברתם למסגרות חלופיות, עקב התעללות או הזנחה קשים מצד הוריהם. המיזם מציע אבחון וטיפול קצר מועד באחד הגורמים הנפוצים להתעללות בילדים, פוסט-טראומה  (PTSD) של ההורים. PTSD מאפיין כ- 35% עד 54% מההורים הפוגעים ופוגע ביכולתם לתפקד בהורות תקינה וכן להשתקם ולהפיק תועלת מתוכניות קיימות לטיפול והדרכת הורים מתעללים*.
המיזם ירתום את הידע המקצועי הרב הקיים כיום בנושא אבחון וטיפול יעיל, מוכח וקצר-מועד בפוסט טראומה, לטובת טיפול בהורים מתעללים הסובלים מפוסט טראומה, במטרה למנוע הוצאת ילדיהם הצעירים מהבית.

למה זה חשוב

הגיל הרך מהווה תקופה קריטית בהתפתחות התקינה של ילדים – פיסית, רגשית ושכלית והקשר המולד עם ההורים הינו קריטי במיוחד. ב- 2016 דווח על 8,328 מקרים חדשים של ילדים בישראל מתחת לגיל 5 הסובלים מהזנחה והתעללות**. שני שליש ממקרי המוות של ילדים כתוצאה מאלימות במשפחה (בשנים 2003 – 2015) היו של ילדים מתחת לגיל 4**.
המיזם תואם את המגמה ההולכת ומתרחבת במערכת הרווחה של צמצום הוצאה חוץ ביתית במצבי סיכון והשקעה גדלה בשירותים טיפולים בקהילה, לצד הרחבת השירותים בגיל הרך כמהלך מניעתי.

תמי סמיש-נמליך

עו”ס, מטפלת משפחתית, מרצה במכללת תל-חי
tamisamish@gmail.com
052-8395987

PRE-TECT

יצירת סביבה חופשית ובטוחה
מפגיעות מיניות בילדים

על המיזם

מיזם ׳פריטקט׳ (מניעה ומוגנות) מסייע למסגרות חינוכיות להכיר ולשנות את הסביבה בה פגיעות בילדים יכולות להתפתח ולהתרחש ולייצר מסגרת מוגנת ובטוחה עבור התלמידים.
מהידע המקצועי הקיים בתחום עולה כי ניתן למנוע רבות מהפגיעות המיניות בילדים באמצעות שינוי התנאים המאפשרים את התרחשותן.                                                                 המיזם מציע תהליך מיפוי למסגרת החינוכית שיאפשר איתור וזיהוי גורמי הסיכון לפגיעות מיניות הקיימים במרחב הבית ספרי
(מקומות, זמנים וסיטואציות המאפשרות פגיעה), הנגשת מידע למניעה וטיפול ובניית תכנית ייעוץ וליווי אישית לכל מסגרת.

למה זה חשוב

הטרדות מיניות, מילוליות ופיזיות כלפי ילדים הן תופעה רחבת היקף ומתרחשות בכל מקום.
בשנת 2016 בלבד נפתחו 503 תיקים פלילים לבגירים בחשד לביצוע עבירות כנגד קטינים במוסדות חינוך, כ- 90% מהם בגין פגיעות מיניות ואלימות*. מספר התיקים הפליליים שנפתחו בגין עבירות מין כלפי קטינים גדל בהתמדה והגיע בשנת 2016 ל- 2,514 תיקים*.
בנוסף קיימת גם תופעה של פגיעות בין קטינים, מנתוני השירות הפסיכולוגי-ייעוצי של משרד החינוך עולה כי רוב הפניות של מוסדות חינוך להיוועצות נעשו במקרים של חשד לפגיעה מינית של קטינים בקטינים**.

אמתי מרמור

עו”ס קליני ( MSW ), מטפל בפגיעות מיניות וטראומה ב’מיטל’, דוקטורנט באוניברסיטה העברית

amitaimarmor@gmail.com
052-3345655
על המיזם
למה זה חשוב

שי אורים

עו”ס קליני ( MSW ), מטפל זוגי, משפחתי ומיני, מטפל בפגיעות מיניות וטראומה ורכז היחידה לטיפול בילדים ונוער ב’מיטל’

לימור פאיקין

קרימינולוגית קלינית, פסיכותרפיסטית, מטפלת בפגיעות מיניות וטראומה ב’מיטל’ ו’שק”ל’

הורים ביחד

 

חיזוק הזוגיות ותפקיד האב לשינוי דפוסי
הורות פוגעניים במשפחות בסיכון

על המיזם

מיזם ‘הורים ביחד’ פועל לשינוי דפוסי התנהגות אלימים של הורים כלפי ילדיהם באמצעות קבוצות חינוכיות-טיפוליות להורים בסיכון בסביבה בטוחה ותומכת. ייחודה של התכנית הנו בהתמקדות בחשיבות תפקידו ומעורבותו של האב במשפחה
ואיכות הקשר בין ההורים ובין האב לילדיו. התוכנית יושמה בהצלחה רבה בארה”ב, קנדה ואנגליה ומלווה במחקר ארוך שנים שהוכיח את השפעתה החיובית על רווחתם של האבות
והילדים ובהפחתה בשימוש באסטרטגיות אלימות לפתרון בעיות.                                                                                ‘הורים ביחד’ תבצע התאמות דרושות לתכנית מחו”ל, כך שתותאם להפעלה בישראל.

למה זה חשוב

בשנת 2016 , כ- 440,000 ילדים, המהווים 16% מכלל הילדים, היו מוכרים למחלקות לשירותים החברתיים*.             כ- 367,000 ילדים היו מצויים בסיכון ישיר או משפחתי, ומספר זה הלך וגדל מאז שנת 2000 ביותר מפי שניים*. רב התכניות הפועלות כיום בישראל למניעת התעללות והזנחת ילדים בקרב הורים אינן מצליחות לערב את אב המשפחה בתהליך
הטיפולי, דבר הפוגע בסיכוי להשגת שינוי משפחתי כוללני שימנע המשך פגיעה בילדים.

נעמי דרדיק


עו”ס (MSW), מנהלת טיפול במרכז הורים וילדים
בגוש עציון
jndardik@gmail.com
058-6433222

בסוד שיח פיתוח

 

שיח על מיניות בריאה למניעת
פגיעות מיניות בילדים בחברה החרדית 

על המיזם

המיזם ‘בסוד שיח’ מפתח ובונה שיח בריא על מיניות בחברה החרדית על מנת ליצור לילדים סביבה בטוחה ומוגנת מפגיעות מיניות. צוות המיזם מפתח תוכן המועבר דרך סדנאות הורים על שיח למיניות בריאה בין הורה לילד בהתאמה מלאה להשקפה התורנית.
חזון המיזם שבחברה החרדית יחול שינוי בו הורים יבינו את המחויבות שלהם לייצר שיח בריא על מיניות עם ילדיהם ויוכלו לרכוש את הידע והכלים לשם כך.

למה זה חשוב

בשל הקושי של הורים לשוחח עם הילדים על תהליכי המיניות הבריאים שהם עוברים (נושא שהינו מורכב בציבור הכללי ופי כמה וכמה בציבור החרדי) נוצר ואקום המהווה קרקע נוחה לפגיעות מיניות בילדים, הן במסגרת מפגשים אישיים עם הילדים והן באמצעות חשיפה של הילדים למדיה ולתכנים מיניים שאינם מותאמים לגילם. בתקופה בה אנו עדים להתעוררות
גדולה בחברה החרדית לחשיבות הטיפול בנושא פגיעות מיניות בילדים, קיים צורך עז לייצר ולהנגיש תוכן מותאם שיסייע להורים בחברה החרדית במניעת פגיעה בילדיהם.

ריקי ספקטור

יועצת ארגונית (. M.A ) לארגונים ציבוריים, עסקיים וחברתיים, מובילה פרויקטים בקהילה בנושא פגיעות מיניות

spector.sr@gmail.com
050-8731099

אסתר הורוביץ

מטפלת במוזיקה (. M.A ), מנהלת מקצועית מרכז טיפולי מת”ת ירושלים, מרצה ומנחה בנושא הורות ופגיעות מיניות,

יזמה ופיתחה תכניות טיפוליות בתחום חינוך מיוחד

ester506@gmail.com
054-8400506

Accessibility Toolbar